Wat is wijsheid?

Wat is wijsheid? Dat vraag je je als moeder regelmatig af. Wat is wijs in deze situatie? Helaas is daar nooit een pasklaar antwoord op te geven. Je zoekt naar iets dat je al doende leert. Alleen achteraf kun je echt zeggen of je de juiste beslissing hebt genomen. Toch is er een oude wijsheid die ook jou kan helpen.

 

Tzolkin-kalender

In de tijd van de Maya’s zorgde een wijze uit de stam dat iedereen die taak of functie kreeg die bij hem of haar paste. Daarvoor gebruikte hij de Tzolkin-kalender. Het idee hierachter: als jij iets doet dat bij je past, is dat goed voor jezelf, maar ook voor de maatschappij. De wijsheid van deze kalender zet ik graag in. Het geeft je inzicht in je kwaliteiten en talenten én in je eigenaardigheden en valkuilen. Bovendien krijg je hierdoor zicht op het thema en het doel van je leven. Op hoe jij jezelf beter zichtbaar kunt maken of in beweging kunt brengen. Op hoe jij in bepaalde situaties reageert.

wat is wijsheid
Achteraf weet je wat wijsheid is. In het moment kun je ernaar streven.
wat is wijsheid moedercoach

Wat is wijsheid?

Wat die wijsheid jou oplevert? Je krijgt je eigen gebruiksaanwijzing in een notendop. Je herkent het verschil tussen je effectieve gedrag, dat je iets oplevert en je onhandige gedrag, dat nergens toe leidt of averechts werkt. Als je dat herkent, kun je je gedrag bewust bijsturen. Zo bereik je meer, op een positieve manier. En het kost je minder energie.

 

Gebruiksaanwijzing van je kind

Je kunt de Tzolkin-kalender ook gebruiken om het gedrag van je kind te duiden. Met deze methode krijg je echt een gebruiksaanwijzing in handen, die je helpt je kind beter te begrijpen. En als jij je kind begrijpt, heb je meer geduld en reageer je rustiger. Dan ben je de moeder die je wilt zijn. Dat is wijsheid waar je echt wat aan hebt. Elke dag.

Referentie