Wanneer ben je een wijze moeder?

wijze moeder

Wanneer ben je een wijze moeder?

Een wijze moeder: wie wil dat niet zijn? Dé vraag die ik mezelf elke keer weer stel bij de dilemma’s als moeder: Wat is wijsheid? Dat begon al met de eerste zwangerschap. En ook nu ik de moeder ben van vier toch al aardig zelfstandige, jonge mensen, duikt die vraag nog altijd op.

 

Dilemma’s van een moeder
Wat is wijsheid? Het speelde bij het dilemma of ik mijn kind wel of niet op de buik kon laten slapen. Bij het dilemma welke lagere school het beste paste. Vanaf welke leeftijd ze alleen op straat konden spelen. Of alleen naar school konden gaan. Hoe laat ze ’s avonds thuis moesten komen. Of ze om 12 uur ’s nachts alleen naar huis kunnen fietsen.  Of we nou wel of niet de dokter moesten inschakelen. Of ik me wel of niet met hun studiekeuze moet bemoeien. Wel of niet een dag thuis laten blijven. En alle andere mogelijke dilemma’s waar je in zo’n jong mensenleven mee te maken krijgt…

Herken je het?

 

Waarom willen we een wijze moeder zijn?
Twee jaar geleden vroeg ik alle aanwezigen op een symposium voor docenten zwangerschapsyoga: wat is de grootste angst van moeders?
Met stip op nummer 1 stond de angst om het niet goed genoeg te doen.
Maar je weet nooit wanneer het goed genoeg is… Toch hoop je als ouder dat je ooit volwassen kinderen later tevreden zijn met hoe je het hebt gedaan.

 

Ben je een wijze moeder, als je het allemaal goed wilt doen?

Of ben je misschien wel de meest wijze moeder als je gewoon ook domme dingen durft te doen? Fouten durft te maken? Of ben je een wijze moeder als je helemaal jezelf bent en het op jouw eigen  manier durft te doen? Wanneer je jezelf niet van de wijs laat brengen door goedbedoelde adviezen?

 

Wellicht is het allemaal wijs. Ik geloof in de moeder die vertrouwt op zichzelf. Ook omdat je dan in ieder geval op eigen wijze moeder bent 😉.

Wat denk jij?

 

Reacties van harte welkom: mail@moedercoach.nl

Geen reactie's

Geef een reactie